Ud fra adfærdsforskning kan vi vurdere, hvem der får flest stemmer

Socialdemokraterne vinder. Undersøgelser peger på, at det faktum at Socialdemokratiet står øverst på stemmeseddelen giver dem 2% ekstra stemmer.

Men er du kandidat, er det endnu vigtigere, hvor du er placeret på stemmeseddelen. Spidskandidaten, som står øverst får helt automatisk flere stemmer end de andre. Det skyldes at vi har lært er, at den der står øverst også må være den bedste, det er ikke så mærkeligt. Men hvis stemmeseddelen har to koloner er det bedre at være nr. 7 på listen, men stå øverst i kolonne 2.

Ved kommunalvalget viste en undersøgelse, at hvis du er opstillet for det parti, som har borgmesterposten, vil denne tiltrække sig ekstraordinært mange personlige stemmer, hvilket vil betyde at du får færre.

Undersøgelsen fra Københavns Universitet og Ålborg Universitet, viste også, at den første kvinde, eller den første indvandre på stemmesedlen også fik en overvægt af stemmer.

Adfærdsforskning

Inden for adfærdsforskning taler vi om standardindstillinger. Styrken ved standardindstillingerne er, at når vi ikke har energi til at sætte os ind i kompliceret stof, vælger vi det som andre har valgt for os. Dvs. den der står øverst er nok også den som er den dygtigste.

Så det er slet ikke ligegyldigt, hvordan man udformer stemmesedlen. Det handler om standardindstillinger og vores tendens til at vælge det letteste. Hvis vi ønsker at stemme personligt på en kvinde, og ikke har en personlig favorit, vælger vi den første vi ser, når vi står i stemmeboksen.

Vil du vide mere om menneskeadfærd?

Det er nøjagtig det samme der sker, hvis du sælger varer på en webshop. Køberne kikker på det der står øverest. I Sorø Reklame skriver vi mange nyheds e-mails for firmaer. Det er altid den første nyhed der bliver læst. Således kan du bestemme, hvad du gerne vil fremhæve. Vil du vide mere om adfærdsdesign, så kom med på vores gratis seminar. Læs mere her.

Ring eller skriv til Stig Hartmann Brask og hør mere hvordan adfærdsdesign kan gavne din organisation. T:3135 8003, E:stig@soroereklame.dk.